ДОВЕРИЕ, ОПИТ, УСПЕХ!
Имотите на Югозападна България

БРОКЕРИ ОЧАКВАТ ЗАБАВЯНЕ НА РЪСТА НА ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ С ОКОЛО 5%

През 2024-та година ще има забавяне на ръста на цените на имотите с около 5%, което ще бъде равно с очакваната инфлация.

„Очаквам да се подобри предлагането на имотите. Имам предвид, че надценените имоти ще си намерят мястото. Със сигурност ще има корекция в цените на старото строителство и в крайните квартали“, заяви пред dividend.bg Христина Николова, управител на „Сердика 1 недвижими имоти“.

 

Тя и сътрудникът й Иван Рушкарски са на мнение, че противно на очакванията на хората „балон“ на имотния пазар в момента няма.

„Ниските лихви и ниво на безработицата, по-високите доходи и предстоящото влизане на България в еврозоната са признак за икономически растеж. Това е ясен признак, че цените няма да тръгнат надолу, а по-скоро ще се задържат“, смята Рушкарски.

Той коментира и последната статистика на „Евростат“, която показа, че през последните 10 години цените на имотите в България са скочили с 80%. Според изследването София се нарежда в челните позиции по ръст в цената на имотите при сравнение с други 107 града в цял свят. Впечатление прави, че поскъпването в нашата столица изпреварва Сидни и Ню Йорк, като за година отчетеният скок е почти 9%.

„Мога да кажа, че статистиката показва, че във всяка една страна, която е влязла в еврозоната цените на имотите са се повишили. Предполагам, че и тук няма да е по-различно. Цените ще задържат нивата си и дори очаквам отново да има повишение“.

Наемите

„Наемите са тясно свързани с продажбите и благодарение на по-бавните решения за покупко-продажба, които взимат клиентите, това ще увеличи още повече търсенето, а това ще повиши и цените“, категоричен е Иван Рушкарски.

 

Той уточни, че в момента средната наемна цена за София за двустайни и тристайни апартаменти е 500 евро.

„Очаквам повишението да е с около 10%“.

Как най-често купуваме имот?

„Статистиката в нашата агенция показва, че по-голямата част от сделките са чрез ипотечни кредити“, каза Христина Николова.

Според нея инвеститорите стават все по-гъвкави в сделките „на зелено“.

„За да продадат жилищата – инвеститорите измислят всякакви варианти. Най-често срещаният е първоначално заплащане от 20%, а останалите пари се дават, когато имотът получи Акт 16. Целта е да не се притесняват купувачите за това дали сградата ще бъде завършена изцяло“.

Иван Рушкарски е категоричен, че все още у нас имотите са достъпни. Той уточни, че средната цена на квадрат за София е 1800 евро.

„Не е така при съседните ни страни, като Гърция и Румъния. Там средната цена започва от 2500 евро, като се продават имоти и на цена от 4000 евро на квадрат".

 

Какви имоти се търсят най-много?

„Напоследък е засилено търсенето на имоти около София. Имаме не един или два случая, в които софиянци купуват имот в Перник и дори Благоевград. Работят в столицата, а вечер се прибират“.

Според Христина Николова доходите на хората се повишават и това им позволява да живеят извън града.

„Не е случайно, че все повече инвеститори предпочитат да строят комплекси от къщи на около 20-30 минути от София“.

Тристайните и четиристайните апартаменти са най-търсени.

"Вече има сгради, в които няма малки апартаменти", каза още Рушкарски.

Той уточни, че най-предпочитаните квартали в София са Лозенец, Кръстова вада и Малинова долина.

Като изключително успешна опредеделят изминалата 2023-та година собствениците на "Сердика 1 недвижими имоти" и се надяват 2024-та да е още по-добра откъм сделки.

Други статии от Новини

Партньори

Агенция за недвижими имоти Сердика 1

Имотите на Югозападна България

ОФИС СОФИЯ
бул. Константин Величков 15

Понеделник — Петък - 09:00 - 18:00
Събота - 10:00 - 14:00

0878 485 556


serdika1.bg@gmail.com

ОФИС БЛАГОЕВГРАД
ул. Кръстьо Асенов № 4

Понеделник — Петък
08:00 - 17:00

0878 485 556


serdika1.bg@gmail.com

  Продай директно

Продажби

Наеми

Калкулатори

Кредитен калкулатор
Калкулатор нотариални такси

Полезно

Новини
Въпроси и отговори

Кариера при нас

Контакти

 
     
 
OK

Ползвайки този сайт, вие си съгласявате с Условията за ползване и Политиката на поверителност.
Повече за бисквитките може да прочетете тук